Press "Enter" to skip to content

Basisschool Harlekijn gaat voor gezond

Basisschool Harlekijn in de Blerickse wijk Klingerberg gaat aan de slag met het project ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Tijdens een proefweek krijgen de kinderen een volledig dagprogramma met extra beweging en gezonde voeding aangeboden. Maar ook is er extra aandacht voor ontspanning en cultuur.

De proefweek, die gelijktijdig bij peuterspeelzaal Kwibus van start gaat, liep in de week van 31 mei. Wanneer de proef slaagt, bekijkt de school het komend jaar hoe het project structureel ingevoerd kan worden.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in Limburg ongezonder leven ten opzichte van kinderen in andere delen van Nederland. Daarom heeft de provincie Limburg het initiatief genomen voor dit project op basisscholen, waarbij het extra aanbod wordt verzorgd door sportconsulenten, cultuurcoaches en pedagogisch medewerkers. Zij ontzorgen het onderwijs en creëren daarmee de mogelijkheid om te extra aandacht te besteden aan bijvoorbeeld taalachterstanden.

“Vanuit de gemeente proberen we het onderwijs te inspireren om met het gedachtegoed van de Gezonde Basisschool van de Toekomst aan de slag te gaan,” zegt wethouder Frans Schatorjé (Zorg, Welzijn & Onderwijs). ”Het is heel belangrijk dat we jonge kinderen stimuleren om gezond te eten en voldoende te bewegen. We leggen daarmee de basis voor een gezonde leefstijl en gezonde keuzes in de toekomst. Ook biedt dit project gelijke kansen voor alle kinderen en ontdekken zij eerder hun talenten. Dat is heel waardevol.”

In de gemeente Venlo zijn al enkele scholen gestart met dit project. Iedere school bevindt zich in een andere fase. Basisschool De Wegwijzer in Lomm heeft de proefweek al afgerond en gaat in september van dit jaar starten. Verder is OJB de Toermalijn gestart en gaat in januari 2022 door met het project. Basisschool Mikado heeft in oktober 2021 de proefweek en gaat waarschijnlijk ook in januari starten. (V)SO de Wijnberg is al begonnen met het aanbieden van een gezonde lunch en meer beweegactiviteiten.

Meer informatie over het project Gezonde Basisschool van de Toekomst en de deelnemende Venlose scholen vind je op www.gezondebasisscholenvenlo.fit.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.