Press "Enter" to skip to content

Bevrijdingsalbum Limburg zoekt nog altijd oorlogsschatten

In het kader van 75 jaar bevrijding verzamelt het project Bevrijdingsalbum Limburg onbekend materiaal van de bevrijding van Limburg. Op de website www.bevrijdingsalbum.nl zijn de afgelopen zes maanden tientallen foto’s, brieven, poesiealbums, documenten en objecten samengebracht die zijn ingezonden door Limburgers uit de hele provincie. Het is nog altijd mogelijk voor mensen om materiaal in te sturen via de website.

Het ingestuurde materiaal geeft een bijzonder en gevarieerd beeld van de bevrijding in Limburg. Een foto uit Hoensbroek legt vast hoe de zojuist gearriveerde Amerikaanse soldaten in het licht van een koplamp met een hondje spelen. Andere foto’s tonen de verwoestende gevolgen van het oorlogsgeweld in de Limburgse dorpen en steden. Zo komt uit Meijel de foto van een jonge vrouw tussen het puin van de opgeblazen dorpskerk.

De organisatie laat weten at het project dus nog niet afgerond is. “Het project Bevrijdingalbum Limburg is nog steeds bezig. Mensen die thuis nog interessant materiaal hebben van de bevrijding in hun gehucht, dorp of stad kunnen dit blijven delen.” Dat kan eenvoudig via de website www.bevrijdingsalbum.nl/doe-mee. Met toestemming wordt het materiaal in digitale vorm overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg en zo bewaard voor de komende generaties.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.