Press "Enter" to skip to content

Bewoners openen tuin zorglocatie Tollensstraat Blerick

Twee bewoners van zorglocatie Tollenstraat Blerick hebben begin september de belevingstuin geopend. Naast speeches, muziek en hapjes was het hoogtepunt deze middag de roofvogelshow.  

Sandra Peters is welzijnsmedewerker in de vier groepswoningen Tollensstraat, waar in totaal 36 mensen met dementie wonen. “De bewoners vonden de roofvogels enorm interessant”, vertelt ze. “We kregen eerst uitleg en daarna was er een vliegshow. Dat was nog even spannend, omdat een van de roofvogels wegvloog. Maar gelukkig kwam hij snel weer terug.”  

De aanleg van de belevingstuin bij de groepswoningen is mede mogelijk gemaakt door een schenking van het Fonds Burgerlijke Godshuizen. Een dergelijke tuin draagt bij aan het welbevinden van bewoners met dementie. Zij kunnen er een ommetje maken en genieten van planten in verschillende kleuren en diverse bladvormen waar je aan kunt ruiken en voelen. Ook is er een kruidentuintje aangelegd, met kruiden om van te proeven, en zijn er een aantal zitjes.  

“De officiële opening stond al eerder dit jaar op het programma, maar kon toen vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan”, aldus Sandra. “We hebben het feest daarom verschoven naar september en dat was achteraf een goede keuze. Uiteraard met de nodige maatregelen. Gewoonlijk hebben de bewoners van de vier woningen de beschikking over de hele tuin, maar nu was die in tweeën gesplitst. Dat betekende dus twee roofvogelshows en twee openingshandelingen met bijbehorende speeches. We hadden voor elke tuin een ‘eigen’ muzikant geregeld, die na een uurtje van plek wisselden. Troubadour Math Craenmehr en Stef Kupers hebben de bewoners goed vermaakt met hun muziek. Er is zelfs nog gedanst!”, lacht Sandra. “Voor elke bewoner was er een toepasselijke attentie van de cliëntenraad: een mooi bloemetje. Dat werd erg op prijs gesteld.” 

Ook de High Tea viel goed in de smaak. “In de woningen wordt dagelijks vers gekookt door de Kookdames van Albron. Voor deze feestelijke dag hebben ze in plaats daarvan, enorm veel lekkere hapjes en kleine gerechtjes gemaakt. Dat was echt smullen! Voor de bewoners was het een lange en drukke dag, maar absoluut de moeite waard. Ze hebben heel veel plezier gehad!” 

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.