Press "Enter" to skip to content

Blericks Kwartierstatenboek met persoonsregister

Heemkundekring Blariacum presenteert het Blericks Kwartierstatenboek met een persoonsregister van ruim 4.700 mensen die in de 75 kwartierstaten voorkomen. Een kwartierstaat is een schema waarmee voorouders, zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn, in kaart worden gebracht.  

Heemkundekring Blariacum heeft 75 kwartierstaten onderzocht, tot en met de vijfde generatie: de persoon met wie wordt begonnen, zijn ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders en de oudouders. Onder hen bevinden zich bekende Blerickenaren, onder wie kunstschilder Sef Canjels, publicist Gerrit Gommans, architect Jacques Grubben, schrijfster Jo Nabben, ondernemer Dré van Enckevort, tv-commentator Chriet Titulaer en student Martin Driessen, in 1945 overleden in het Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme.  

Familiegeschiedenis 
De 75 kwartierstaten leverden uiteindelijk 24.156 datavelden, 4.757 achternamen en 4.730 voornamen op, die zijn verwerkt in een persoonsregister.  De personen vervulden meer dan 200 beroepen, variërend van tabaksplanter en baardscheerder tot binnenschipper en burgemeester. De families in de 75 kwartierstaten hebben akkoord gegeven dat hun familiegeschiedenis in kaart zou worden gebracht en gepubliceerd. 
 
Monnikenwerk 
Het jarenlange ‘monnikenwerk’ is verricht door genealoog Chrit Klerken en Jacques Driessen. Zij brachten ontelbare uren door in archieven en achter de computer om invulling te geven aan de 75 kwartierstaten, die zo gelijkmatig mogelijk zijn verdeeld over Blerick, Hout-Blerick en Boekend. In een enkel geval liep het speurwerk vast, bijvoorbeeld bij ongehuwde moeders bij wie de vader van het kind onbekend was. Het zoeken in Duitse archieven bleek een uitdaging. Dat was wel nodig, want liefst 30 procent van de personen waarmee werd begonnen, bleek Duitse voorouders te hebben. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van het onderzoek kreeg Heemkundekring Blariacum subsidie van Interreg.  

Geschiedenis 
Joep Dückers, voorzitter van Heemkundekring Blariacum, juicht de realisatie van het Blericks Kwartierstatenboek toe. “Het boek doet op bijzondere wijze recht aan onze doelstelling, namelijk de geschiedenis van Blerick, Hout-Blerick en Boekend ontsluiten voor zoveel mogelijk mensen. En dat levert ook verrassende ontdekkingen op. Het Kwartierstatenboek zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen erachter komen dat ze familie van elkaar zijn.” Het boek is vanaf dinsdag 2 juni te verkrijgen in de boekhandel.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.