Press "Enter" to skip to content

Boek ‘Het gebeurde in Blerick’ ligt in de winkel

Het boek ‘Het gebeurde in Blerick’  ligt vanaf donderdag 15 oktober in de winkel. In dit boek staat de bewoningsgeschiedenis van Blerick, Hout-Blerick en Boekend beschreven vanaf de laatste ijstijd tot het midden van de 20ste eeuw. Het is een omvangrijk werk geworden van 400 pagina’s in kleurendruk, luxe uitgevoerd met harde kaft en leeslint op formaat B5 (17*24 cm).  
 

Er was misschien al héél veel fragmentarisch bekend over Blerick, maar nog nooit samengevat in zo’n lijvig boekwerk dat rijkelijk voorzien is van foto’s, kaarten en afbeeldingen. Het is samengesteld door Jan Titulaer, maar niet alleen door hem geschreven. Het is een verzamelwerk van wat meestal anderen hebben onderzocht, geschreven en eerder gepubliceerd is. Kortere en lange verhalen vanuit vele invalshoeken over het Blièrick wie ut waas’. In zo’n 66 chronologische verhalen stappen de lezers door de rijke historie van Blerick. Alles wat de Romeinen, de Spanjaarden, de Fransen en de Hollanders hier te zoeken hadden komt naar voren. Natuurlijk komen de vele bijzondere bodemvondsten aan bod. Maar het gaat ook over moord en doodslag, kerk en school, brouwerijen en molens. De industriële ontwikkeling van de drie agrarische kernen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw zorgde voor een geweldige bevolkingsgroei. 

Blerick, door zijn bewoners lieflijk Blièrick  genoemd, is vanaf 1940 een stadsdeel van de Nederlandse gemeente Venlo. Het ligt aan de westoever van de Maas tegenover Venlo. Blerick is gelegen tussen de A73 en de A67 en het stadsdeel telt 27.380 inwoners (CBS-2019). Het is daarmee qua inwonersaantal het op één na grootste stadsdeel van de gemeente Venlo. Qua oppervlakte is het wél het grootste in de gemeente. Het stadsdeel bestaat uit de kernen Blerick, Hout-Blerick en Boekend.  

De geschiedenis van Blerick gaat heel ver terug in de tijd. Op de Peutingerkaart, een Romeinse reiskaart uit de 3de eeuw, staat Blariaco tussen Cuijck (Ceuclum) en Heel (Catualium). Niemand twijfelt eraan dat dit het huidige Blerick is. Alleen de exacte locatie ten opzichte van de huidige dorpskern is nog niet vastgesteld. Was het ergens in het dörp, in Hou-Blièrick of toch in d’n Bokend.  

Nog steeds geeft de bodem in het gehele stadsdeel Blerick eertijdse sporen prijs van bewoning, die teruggaan tot de laatste ijstijd, zo’n slordige 30.000 jaar geleden. Er zijn veel opgravingen gedaan, er is nog steeds te weinig onderzoek gedaan, er is veel geschreven en er zijn veel vermoedens uitgesproken. Dit boek doet hier gewoon af en toe aan mee. Er wordt in kaart gebracht wat er zoal is gevonden en waar we dat kunnen lokaliseren. Kortom, een stevig boekwerk dat weliswaar niet alles, maar wel héél veel vertelt over de historie van Blerick. Het boek is verkrijgbaar bij de Bruna in Blerick en Koops Venlo en is mede mogelijk gemaakt door ondernemers in Blerick. 

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.