Press "Enter" to skip to content

Damairo Teelen uit Blerick jongste imker

De 15-jarige Damairo Teelen uit Blerick is de jongste imker uit de omgeving.  Donderdag 12 december ontving hij bij het Zoemhukske in Horst als jongste cursist ooit zijn diploma. “Hij slaagde met glans voor het examen. Uit alles bleek dat hij veel plezier beleeft aan zijn bijen”, schreef cursusleider Jan Caris over hem. Imker Frank Heuts uit Blerick heeft Damairo heeft de afgelopen twee jaar veel ervaringen en kennis gedeeld met Damairo.  

Ruim vier jaar geleden was Frank tijdens het einde van het bijenseizoen de insecten aan het verzorgen op de Grote Heide in Venlo. “Een 12-jarige jongen kwam met zijn vader een kijkje nemen bij mijn werkzaamheden. Damairo vroeg mij het hemd van het lijf”, vertelt Frank. Enige tijd later belde Damairo of het nieuwe bijenseizoen van start was gegaan zodat hij een keer mee kon gaan. “Op een zaterdagmorgen in maart stond hij bij me voor de deur en zijn we naar Venlo gegaan voor de verzorging van de bijen. Sinds die ochtend stond hij elke zaterdagmorgen gdurende het bijenseizoen klaar om mee te gaan en de bijen te verzorgen. Ondanks dat hij een paar gestoken was, bleef hij zijn interesse behouden”, vertelt Frank.  

Opleiding
Naarmate de jaren verstreken, zwakte de interesse van Damairo niet af, maar werd die waar mogelijk nog groter. “Ik heb hem geadviseerd een cursus tot imker te gaan volgen bij het Zoemhukske in Horst”, zegt Frank. In het voorjaar van 2019 is hij begonnen met een bijencursus onder leiding van Jan Caris, waarvoor hij in december 2019 zijn diploma ontving. Caris schreef lovende woorden over zijn cursus. “Ondanks het feit dat hij de jongste cursist was, paste hij zich goed aan. Met aandacht volgde hij alle lessen. Zijn score bij de praktijkvragen was erg goed. Hij slaagde met glans voor het examen. Uit alles bleek dat hij veel plezier aan zijn bijen beleeft.” 

Bij het Zoemhukske in Horst is hij de jongste cursist ooit. “Ik wens Damairo veel plezier met het houden van bijen. Ik hoop dat hij jonge natuurliefhebbers kan motiveren en een mentor kan zijn voor een jonge generatie”, aldus imker Frank Heuts.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.