Press "Enter" to skip to content

De middelbare scholen mogen weer open

De middelbare scholen in Nederland mogen per maandag 1 maart weer open. Dat maakte Mark Rutte dinsdag 23 februari bekend tijdens een persconferentie. Yvonne Sanders, directeur van het Blariacumcollege en Leon Verhorevoort, directeur van het Valuascollege zien de heropening met plezier en vertrouwen tegemoet.

“We zijn blij dat de scholen weer open mogen want het is ontzettend belangrijk dat kinderen weer terug kunnen naar school. Met name voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen is dit goed; er komt weer een stukje ‘binding’ terug met leeftijdsgenoten. Wat we de afgelopen tijd van de examenleerlingen hoorden, is dat ze het fijn vonden om weer naar school te komen. Het contact met andere leerlingen, het samenzijn wordt als zeer prettig ervaren. In deze levensfase worden vaak vriendschappen voor het leven gesloten. Hopelijk kunnen onze leerlingen dit weer voorzichtig oppakken, ondanks het feit dat we beperkt open gaan”, leggen Yvonne Sanders, directeur van het Blariacumcollege en Leon Verhorevoort, directeur van het Valuascollege uit. Beiden zijn ook lid van de corona werkgroep van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken.

Anderzijds stellen ze dat het geen gemakkelijke opgave is om open te gaan. “Omdat we te maken hebben met de uitdaging van beperkte ruimte en grote aantallen mensen. Veiligheid voor leerlingen en medewerkers staat natuurlijk voorop. Op onze scholen houden we ons uiteraard aan de bestaande maatregelen van het RIVM. Denk aan de anderhalvemeterregel, de mondkapjesplicht, het ontsmetten van materiaal en extra ventileren van de ruimtes. Vanwege het grote aantal mensen op de locaties zullen we vaker een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid. Dit doen we samen met de ouders, om de kinderen op de nog voortdurende noodzaak van het naleven van de regels te wijzen. Zoals premier Rutte zei: “extra ruimte betekent ook extra verantwoordelijkheid”.”

TK: Online onderwijs
Of scholieren een achterstand hebben opgelopen door het online onderwijs is lastig te zeggen, laten de directeuren weten. “Dat verschilt per kind. Waar de een last heeft, gedijt de ander beter bij online onderwijs. Het onderwijs dat we de afgelopen periode online hebben aangeboden, is van goede kwaliteit. En online onderwijs gaat gewoon door; we kunnen immers niet alle leerlingen iedere dag ontvangen. Wel is het belangrijk dat de ouders betrokken zijn bij de online variant, daar zoeken we nog meer samenwerking. Natuurlijk heeft ‘lijfelijk onderwijs’ onze uitgesproken voorkeur.”

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.