Press "Enter" to skip to content

Een reisje met de trein in afdeling Lavendel

Bewoners en medewerkers van afdeling Lavendel in D’n Horstgraaf te Venlo hebben onlangs hun vernieuwde afdeling in gebruik genomen. Na een grondige opknapbeurt is een woonomgeving ontstaan waar van alles te beleven is voor mensen met dementie. De kers op de taart is de treincoupé op de afdeling, waarmee bewoners een echte treinreis kunnen ervaren.  

“We zijn heel trots op wat we bereikt hebben”, vertelt projectleider Anita van der Vight. “Er zijn nu diverse elementen om bewoners te prikkelen. Zoals een reisje met de trein. Dat we hier een echte NS-treincoupé hebben staan, is natuurlijk uniek. Het is een complete beleving, omdat je ook de grote foto ziet van het station in Venlo en omdat je de stationsgeluiden hoort. Bijvoorbeeld de omroepster die aankondigt dat er een trein arriveert of vertrekt. Als je bent ingestapt, rijdt de trein eerst langzaam weg en gaat dan steeds sneller, waarbij bewoners kunnen genieten van wat er langs de spoorlijn allemaal te zien is. Het geluidsvolume kunnen we trouwens zelf regelen.”  

Behalve de treinreis zijn er ook nog andere dingen te beleven. Anita: “In de gangen hangen grote foto’s met uitzicht op de Maasoevers. Bewoners kunnen een wandeling maken van Steyl naar Tegelen en verder door naar Venlo. Onderweg komen ze langs het ‘Kapelke van Genooy’ waar ze even kunnen uitrusten. Halverwege de wandeling is ’t Plein, het hart van de afdeling, waar levensgrote foto’s hangen van Venlo in vroeger tijden. Daar kunnen ze samen een kopje koffie drinken en genieten van de geuren uit de keuken. Ook hebben we een aparte snoezelruimte waar mensen met dementie tot rust kunnen komen op het waterbed of door andere specifieke activiteiten. We hebben ook aandacht besteed aan de inrichting. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de vier sfeervol ingerichte huiskamers, die allemaal uitkomen op een mooie, grote tuin.”  

Lavendel richt zich op mensen met dementie in een vergevorderd stadium, van wie het gedrag soms moeilijk te begrijpen is. Want als iemand zijn gedachten niet meer goed kan verwoorden of zelfs niet meer praat, hoe kom je er dan achter wat iemand voelt, waarom hij onrustig is of bepaald gedrag vertoont? De medewerkers van Lavendel kunnen hier goed mee omgaan, met onder andere geduld en inlevingsvermogen. Mede daardoor hebben bewoners de ruimte om zichzelf te zijn. Meer informatie over Lavendel is te vinden op www.dezorggroep.nl/lavendel 

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.