Press "Enter" to skip to content

Evert Thielen verkozen tot ‘Venlonaer van ’t Jaor 2019’

De eretitel Venlonaer van ’t Jaor is toegekend aan kunstenaar Evert Thielen. Dat werd vrijdagavond bekend gemaakt in Nedinscoplein bij Omroep Venlo. Afgelopen jaar trok de tentoonstelling ’50 jaar Thielen – De ogen van de meester’ meer dan honderdduizend bezoekers naar het Limburgs Museum. De in Venlo geboren kunstenaar vierde met deze tentoonstelling zijn kunstenaarsjubileum en trok hiermee een grote stroom aan kunstliefhebbers naar de binnenstad van Venlo.  

Het bestuur van de Venlonaer van ’t Jaor, bestaande uit zeven personen die alle stadsdelen van de Gemeente Venlo vertegenwoordigen, heeft dus besloten dat Evert Thielen zich Venlonaer van ’t Jaor 2019 mag noemen. Een uitverkiezing die meer dan terecht is, aldus voorzitter van de stichting, Toine Hazenbosch. “Eigenlijk konden we niet om Evert Thielen heen. De impact die deze tentoonstelling heeft gehad op Venlo is ongelooflijk. Nooit eerder was er zoveel werk van alleen Evert Thielen te zien in één tentoonstelling. Zeer bijzonder dat dit hier in Venlo heeft plaatsgevonden. Het toont de liefde die de kunstenaar nog altijd heeft voor de stad waar zijn wortels liggen.” 

Thielen vertrok in zijn jeugd vanuit zijn geboortestad Venlo naar Den Haag voor zijn studie aan de kunstacademie.  In een eerder stadium gaf hij al aan iets blijvends te willen maken voor Venlo om de band met Venlo te behouden. Thielen woont al jarenlang in Brugge, maar voelt nog altijd verbondenheid met Venlo. Het succes van de tentoonstelling was ook buiten het museum merkbaar. Bezoekers, die vaak van ver kwamen, gingen ook nog even de binnenstad in om te winkelen, te eten en bleven vaak zelfs overnachten. Tussen februari en juni 2019 bezochten in totaal ruim 110.000 mensen de expositie van Evert Thielen in het Limburgs museum.  

Door alle maatregelen rondom het coronavirus moest de bekendmaking van ‘Venlonaer van ’t Jaor’ in het voorjaar uitgesteld worden. In overleg met Gemeente Venlo vindt, onder voorbehoud, de huldiging van de nieuwe ‘Venlonaer van ’t Jaor’ plaats op donderdag  17 september voor genodigden.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.