Press "Enter" to skip to content

Hardlooptrainers Bert Muris en Henk ten Have zetten stapje terug

Bert Muris( 69) en Henk ten Have (67) hebben in de afgelopen vijftien jaar honderden beginnende en ervaren lopers getraind. Bert gaat nu stoppen als Venlooptrainer en Henk stopt als trainer bij atletiekvereniging Orion in Venlo.

Vroeger waren Bert Muris en Henk ten Have elkaars concurrenten bij de regionale hardloopwedstrijden en ook bij de landelijke politiewedstrijden. Zij waren ploeggenoten van Festina, de Blerickse hardloopvereniging die in de jaren 70 van de vorige eeuw uitkwam in de landelijke 2e Divisie en waarop Bert en Henk zeer verdienstelijk de 1.500 meter en 5.000 meter liepen. Hun persoonlijke records ontliepen elkaar niets.

Bert en Henk hebben in 1976 de politieopleiding afgerond waarna zij bij de politie Venlo aan het werk gingen. Een groot voordeel in die tijd was het samen trainen en dan elkaar soms behoorlijk ‘afbeulen’. Deze trainingsarbeid had succes, want in de daarop volgende tien jaar eindigden deze atleten steeds bij de top van de Nederlandse politiewedstrijden.

Bert vierde daarnaast grote successen in internationale politiewedstrijden onder andere in Vancouver, Calgary, Indiapolis, Memphis, Colorado Springs en Melbourne Tijdens deze kampioenschappen behaalde hij maar liefs zestien medailles waaronder twaalf keer zilver en vier keer brons op de atletieknummers, triatlon en mountain biking. Bert was bovendien een goede triatleet en won de eerste halve triatlon van Tegelen met op korte afstand nummer 2 collega en trainingsmaat Henk. Bert heeft aan meer dan honderd triatlons deelgenomen. In totaal is Bert vijftig keer Nederlands politiekampioen geweest op diverse atletieknummers en triatlon. Hij heeft meer als 5.000 wedstrijden gelopen.

De afgelopen vijftien jaar zijn Bert en Henk actief als hardlooptrainer onder andere bij Orion en de Venloop. Bert traint ook nog een groep atleten van de Spoorwegen. Henk die ook trainer is geweest bij ALV de Veldense loopvereniging, is de afgelopen jaren actief als trainer bij Scopias, de Venlose atletiekvereniging voortkomende uit Festina en AVT uit Tegelen.

Bij Scopias traint Henk de recreanten samen met de G lopers en de bedoeling is in september te starten met een nieuwe groep: Racerunners, lopers die lichamelijk beperkt zijn en gebruik maken van driewielige fiets.
Als praktijkbegeleider werden door Henk een tiental lopers opgeleid tot trainer bij de diverse regionale loopverenigingen. Bij Orion trainen Bert en Henk recreatieve lopers op de atletiekbaan van sportpark Maassenhof. Deze baan is mede met de inbreng van Henk tot stand gekomen. Henk ten Have geeft zijn laatste training bij Orion op vrijdag 28 augustus.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.