Press "Enter" to skip to content

Hay Hilberts benoemd tot erelid

Hay Hilberts is benoemd tot Erelid van het Koninklijk Gemengd Kooor Orpheus uit Blerick. Hij was afgelopen jaar zestig jaar lid van het koor. De huldiging vond plaats op zondag 10 november 2019. Hay is sinds juni 2003 onafgebroken bestuurslid, vervult de rol van archivaris en wordt gezien als een muzikale duizendpoot, zo laat voorzitter Theo van den Heuvel weten. Hay kreeg een oorkonde en een kunstwerk overhandigd.  

Hay speelt piano en speelde jarenlang saxofoon. “We zijn hem zeer dankbaar voor zijn creatieve inbreng. We hebben daarom op dinsdag 15 oktober 2019 in een buiten zijn aanwezigheid gehouden Algemene Ledenvergadering met unanieme goedkeuring door de koorleden besloten tot deze benoeming”, zegt voorzitter Van den Heuvel.  

“Zestig jaar onafgebroken koorlid, zullen we dat ooit nog meemaken?”, begint Van Den Heuvel zijn toespraak. Het begon allemaal in 1958. Pater Gerritsma was docent aan het Thomascollege, maar ook geestelijk adviseur van Orpheus. Antoon van Deurzen was directeur van de Venlose Muziekschool en dirigent van het Koninklijk Toonkunst Koor Orpheus dat in die tijd 130 leden telde. Hij was het die aan Hay vroeg om bij Oprheus te komen zingen, want ze waren op zoek naar jonge zangers voor het uitvoeren van het oratorium ‘ Le roi du David’.  

Hay kwam als jonge jongen bij het koor. “Ver verwijderd van bijvoorbeeld Ernest Rijs, die destijds al een belangrijke rol als solist innam en inmiddels 75 jaar koorlid is, mocht hij plaatsnemen. In zaal Juliana in Blerick werd gerepeteerd”, vertelt Van Den Heuvel. Hay ging ook mee op de vele concertreizen. Zo werd in 1970 een concertreis naar Klagenfurt gemaakt, een stad die net partnerstad van Venlo was geworden. Orpheus werd uitgenodigd om als eerste Nederlandse Toonkunstkoor een concert te komen geven. “We werden onder een politie-escorte verwelkomd en begeleid naar het concert gebouw. Na afloop van het Galaconcert werd er een Staatsbanket der KreisStadt Kärnten aan Orpheus aangeboden”, weet Van Den Heuvel zich te herinneren. Jubilaris Hay haalt een optreden aan in Nederlandse ambassade in Parijs op Koninginnedag met Jozelf Luns als minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast was hij aanwezig bij concerten in onder meer Staatsburg, Antwerpen, Het Concertgebouw in Amsterdam en meerdere keren in Hitzacker.   

Voorzitter Van Den Heuvel noemt een groot verschil ten opzichte van zestig jaar geleden. “Het instuderen van de partijen ging heel anders. Nu wordt alles voorgezongen door onze dirigent Martin Hermans. Vroeger kreeg je alleen de muziek van jouw eigen stemsoort en moest het thuis ingestudeerd worden.” De voorzitter laat namens het bestuur weten Hay zeer dankbaar te zijn voor zijn jarenlange inzet. “Zijn Orpheus staat al meer dan zestig jaar op de eerste plaats.” 

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.