Press "Enter" to skip to content

Herstart Boekenbeurs

Stichting Boeken Steunen Mensen hebben vanaf maandag 1 juni haar werkzaamheden weer opgepakt. Na de noodzakelijk coronastop gaan de sorteerders, selectioneurs en boekenophalers weer aan de slag. “De vrijwilligers zijn hartstikke gretig om te beginnen en de opgelopen achterstand in te halen”, aldus de organisatie.  

Vanaf half maart is het stil geweest in de hallen van de Boekenbeurs in het klooster van de paters in Steyl. Secretaris Geert Hendrikx vertelt dat de ruimtes coronaproof gemaakt zijn. “Er zijn looproutes uitgestippeld en aangegeven, er zijn handschoenen en er is volop handgel aanwezig. Daarnaast kunnen alle medewerkers op de voorgeschreven afstand van elkaar werken. Bovendien wordt er meer dagen per week gesorteerd, zodat er telkens minder mensen aanwezig zijn. Van de 44 vrijwilligers die dit werk doen, hebben er al velen laten weten meer dagen te willen komen.” De secretaris maakt zich dan ook geen zorgen over de opgelopen achterstand, die wordt volgens hem makkelijk ingelopen. 

Afspraken 
Aanvankelijk was het de bedoeling om voor het ophalen van de boeken bij de inleverpunten in de regio en bij de mensen thuis een groep met jongere vrijwilligers in te zetten. Dit is nu toch niet nodig. Het extra grote aanbod van de laatste maanden, waarin veel mensen hun huis opruimden, wordt gewoon door de bestaande ploeg verwerkt. “We vragen de mensen die ons gebeld of gemaild hebben om de dozen met boeken op een afgesproken tijdstip aan de deur te zetten. Wij halen het daar dan weg. In negentig procent van de gevallen bestaat het aanbod uit zo’n vier tot tien dozen. Als een heel huis leeggehaald moet worden, maken we individuele afspraken.” 

Beurs
De secretaris is ervan overtuigd dat er door dit alles volgend jaar weer een beurs plaats kan vinden. Die staat nu gepland voor vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 februari. De vaste locatie,
het Blariacumcollege in Blerick, is niet eerder beschikbaar. “Maar ze gaat natuurlijk alleen door als grote evenementen dan mogen”, stelt hij. Als het niet kan, wil de Stichting Boeken Steunen Mensen bekijken of enkele kleinere beurzen wel mogen. Ze weet namelijk dat als gevolg van het corona-virus de goede doelen, waarvoor al het werk eigenlijk wordt verzet, harder dan ooit geld nodig hebben. Hendrikx: “Dus al brengen we dan maar € 40.000 bijeen in plaats van de € 85.000 van dit jaar, dan is dat toch heel mooi. We willen hoe dan ook de goede doelen helpen én natuurlijk de boekenliefhebber een plezier doen.” 

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.