Press "Enter" to skip to content

‘Het publiek mist ons en dat is wederzijds’

Frank Vale zou dit jaar voor de 35e keer zijn attracties opbouwen op de Pinksterkermis in Blerick. Maar alles staat thuis. “Het is allemaal niet te bevatten”, zegt hij.  

Het is behoorlijke financiële strop voor de kermisexploitanten die vanaf januari geen inkomen meer hebben. De geur van de kermislekkernijen zoals oliebollen, gebrande pinda’s of popcorn, het gegil van de dames in de Booster en het plezier op de gezichtjes van de kleintjes in de draaimolen. Het vertrouwde familie-uitje dit jaar was er dus niet bij. “Het publiek mist ons en dat is zeker wederzijds. Het is na al die jaren zo vertrouwd dat we met deze dagen in Blerick staan. Het is eigenlijk niet te bevatten”, aldus organisator Frank Vale.  

De exploitanten hebben alle begrip voor de situatie en begrijpen goed dat gezondheid voorop staat en zullen er in moeten berusten dat er vooralsnog geen kermissen zijn tot 1 september. Kermisfanaat Hans Huijs baalt ook van de situatie. “Zelf heb ik al 60 jaar de Kermis Blerick beleefd als een van de hoogtepunten van het jaar. Als kind was  ik bij de opbouw niet weg te slaan van het kermisterrein, destijds alleen op het Lambertusplein. Niet alleen kijken, maar ook meehelpen bij de grote  rups van Henrie uit Venlo”, vertelt Huijs die stelt dat Henrie een week nodig had voor het opbouwen van de attractie. “Voor het meehelpen werden we getrakteerd op vrijkaartjes. Als de kermis voorbij was en er werd afgebroken, stond ik ‘s morgens kwartjes te rapen die onder de kassa van de rups waren gevallen. Dat was de beloning van de eigenaar om er een paar centjes aan over te houden”, aldus Huijs.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.