Press "Enter" to skip to content

Invoering CoronaMelder gepland op 1 september

De coronavirus-app Coronamelder wordt mogelijk vanaf dinsdag 1 september ingevoerd. Het is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Vanaf half augustus wordt in de praktijk getest hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD.  

In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. De app, die vrijwillig gebruik wordt door mensen, moet eraan bijdrage dat het virus niet opnieuw oplaait. Dankzij de app krijgen meer mensen in korte tijd bericht dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Dit kan een bekende zijn, maar ook iemand waarbij mensen in de buurt zijn geweest die ook de app op de telefoon had staan. Hierdoor bereikt de app ook mensen die personen niet kennen of niet meer herinneren. De kans op verspreiding wordt daardoor beperkt.  

 
De app is op dit moment in ontwikkeling. Coronamelder gaat niet werken met locatiegegevens, maar met bluetooth. De app weet dus niet waar mensen zich bevinden en is niet in staat te volgen. Daarnaast hoeven personen geen telefoonnummer of naam- en adresgegevens in te voeren. De overheid benadrukt dat de applicatie geen meldingen geeft over actuele besmettingen in de buurt, waardoor het belangrijk is en blijft om 1,5 meter afstand te houden en de handen veelvuldig te wassen.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.