Press "Enter" to skip to content

Lezing over Noord-Korea

In ’t Raodhoes wordt maandag 28 september om 14.00 uur een lezing gegeven door Marc Roth. In een lezing over Noord-Korea neemt hij de aanwezigen mee naar het meest gesloten land ter wereld. Met zijn reisorganisatie organiseert hij reizen naar dit land, waarvan men een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kan. 
 
De plekken, plaatsen en dingen die men te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat bezoekers in een oneindig durend toneelstuk terecht komt. Alleen de straat op is niet mogelijk, want bezoekers moeten altijd begeleid worden door twee gidsen en een chauffeur. Maar als in een kleine groep op pad wordt gegaan, is er soms echt wel de mogelijkheid om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.  
 
Pyongyang, de hoofdstad en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dat ziet men ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.  
 
Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die men daar te zien krijgt überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’? 

In deze lezing geeft de heer Roth een inkijkje in werelds meest gesloten samenleving en ontdekt men dat  Noord-Korea meer is dan allen maar ‘verbeelde werkelijkheid’. 
De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van de heer Roth als bezoeker van dit land. In verband met corona worden introducés niet toegelaten.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.