Press "Enter" to skip to content

Maastro ontvangt 3 miljoen euro subsidie

Maria Jacobs (links), Raad van Bestuur van Maastro en Cheryl Roumen (rechts) coördinator van de TZO subsidie bij Maastro

Een subsidieaanvraag van Maastro is gehonoreerd door het ZonMW programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO) en ontvangt zij 3 miljoen euro subsidie om de topspecialistische functie radiotherapie (bestraling) verder te ontwikkelen en te borgen. Eerder werd Maastro door het ministerie van VWS erkend als Topspecialistisch centrum, als enige radiotherapie centrum in Nederland.  

Van de 54 ziekenhuisaanvragen, om voor erkenning en subsidie in aanmerking te komen, werden er slechts 6 gehonoreerd, waaronder dus Maastro. Naast het versterken en continueren van haar topspecialistische functie zet Maastro de subsidie in voor drie onderzoeksprojecten die focussen op optimaal functiebehoud en kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit wordt bewerkstelligd door het ontwikkelen van innovaties waarmee bijwerkingen van bestraling verminderd worden voor het hart, de hersenen en de endeldarm.  

Directe meerwaarde
De subsidie stelt Maastro in staat om de schade aan het hart te verminderen door op een nieuwe manier de ademhaling stil te leggen tijdens de behandeling van tumoren in het gebied van de borstkas, zoals bijvoorbeeld longkanker, slokdarmkanker en borstkanker. Op het gebied van hersentumoren zal schade aan het gezonde hersenweefsel verminderd worden door gebruik te maken van een speciale manier van beeldvorming (functionele MRI) en een nauwkeuriger vorm van bestraling (protonentherapie).  

De bedoeling van de subsidie is om Maastro in staat te stellen de kwaliteit van de radiotherapie in de toekomst blijvend op het huidige topniveau te houden. Naast de bovenstaande projecten in de patiëntenzorg zal Maastro een beproefde manier van snel en goed implementeren van innovaties verder ontwikkelen. De resultaten zullen gedeeld worden met andere radiotherapiecentra in Nederland zodat iedereen van de nieuwe inzichten gebruik kan maken. De bedoeling is dat het project over 4 jaar afgerond is.  

Maria Jacobs – Raad van bestuur
“Om na de recente erkenning door het ministerie VWS als Topspecialistisch instituut nu ook de middelen te ontvangen om de verduurzaming nog verder uit te bouwen, is niet alleen van toegevoegde waarde voor onze patiënt, maar evenzeer voor de oncologie in ons land. Dat we te midden van deze coronacrisis zo’n mooi bericht krijgen, sterkt onze organisatie en bewijst temeer dat wij met onze innovatieve aanpak in staat zijn om waarde toe te voegen aan het verduurzamen van de radiotherapie. Enorm trots ben ik dan ook op dit geweldig resultaat”, aldus Jacobs.  

Maastro en ZonMw
Samen met de patiënt met kanker wil Maastro zorgen voor de grootst mogelijke kans op genezing en/of zo weinig mogelijke geestelijke en lichamelijke bijwerkingen. ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. Maastro heeft een vestiging in Maastricht en in Venlo.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.