Press "Enter" to skip to content

Marasanova speelt ‘Zij zagen Oorlog’ in de Garage

Ksenia Marasanova speelt op zaterdag 6 november corona-proof ‘Zij zagen Oorlog’ in Theater de Garage in Venlo. In deze solo-theatershow over gelijkwaardigheid ervaart Marasanova oorlog vanuit alle hoeken door de ogen van zes getuigen. Ksenia vertelt hun verhaal en zingt hun liederen. ‘Zij zagen Oorlog’ bestaat uit geacteerde monologen en liederen, is geregisseerd door Paul Dekker en duurt ongeveer 75 minuten.  

Ksenia Marasanova: “Aan de Garage in Venlo heb ik warme herinneringen van toen ik hier met de Meisner Acteerstudio de klassieker Tartuffe speelde en ik vind het echt geweldig dat ik mijn solo-voorstelling in theaters in Limburg mag spelen. De voorstelling is hier toch geboren, want regisseur Paul Dekker woont in de buurt van Maastricht en samen met hem heb ik de voorstelling de afgelopen twee jaar gemaakt.”  

Marasanova is woonachtig in Nederland, maar geboren in Kharkov, de miljoenenstad die in de tweede wereldoorlog in de USSR jarenlang in de frontlinie lag en maar liefst driemaal door de nazi’s werd veroverd en even zo vaak werd bevrijd.  

Haar halve familie kwam daarbij om. Soms door strijd, maar veelal omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. In ‘Zij zagen Oorlog’ onderzoekt Marasanova de achterliggende motieven van het handelen van de mens en verwerkt daarmee datgene waarover in haar familie nooit werd gesproken.  

‘Zij zagen Oorlog’ is een Nederlandstalige voorstelling en bevat liederen in het Siciliaans, Duits, Nederlands en Russisch. Monologen zijn deels zelf geschreven, deels gebaseerd op klassiekers van bijvoorbeeld Brecht en Borchert. De voorstelling ging in september in Zwolle in première en doet na Amsterdam en ’s-Hertogenbosch nu Venlo aan. 

‘Zij zagen Oorlog’ is de komende twee jaar In Nederland en Vlaanderen te zien in theaters, musea en vanwege het educatieve karakter op scholen.   

Als meisje van 17 vluchtte Marasanova uit de Sovjet Unie, waar haar familie vanwege hun joodse afkomst vervolgd werd. Via Polen kwam ze medio jaren ’90 liftend in Nederland terecht om zich in Amsterdam verder te bekwamen in Muay Thai. Ze trainde met Nico Aerts, Ernsto Hoost en Lucia Rijker, maar haalde zelf nooit de absolute top. Daarna ontwikkelde ze zich als actrice, waarvoor ze diverse meerjarige professionele acteeropleidingen volgde. Ze speelde klassiek theater en maakte daarna haar eerste solo-voorstelling “Strannik” waarin ze als pelgrim op zoek ging naar de essentie van leven.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.