Press "Enter" to skip to content

Nieuwe vorm van pijnstilling met enthousiasme ontvangen

Patiënten met dikkedarmkanker krijgen bij VieCure na een darmoperatie geen infuus met morfine meer, maar een nieuwe vorm van pijnstilling. Door een nieuwe methode hebben patiënten minder pijn en herstellen ze sneller. Deze nieuwe behandelmethode is door zorgverzekeraar VGZ genomineerd voor de Zinnige Zorg Award.

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar van VieCuri bedacht een alternatieve methode van pijnstilling, waardoor de nadelige bijwerkingen van morfine voorkomen kunnen worden. Juist bij oudere patiënten zijn deze bijwerkingen berucht. Jaarlijks zijn er ongeveer 4.500 patiënten van 70 jaar of ouder waarbij de huidige vorm van pijnstilling met morfine erg nadelig is. Patiënten kunnen last krijgen van misselijkheid, duizeligheid en verslaving bij langdurig gebruik.

Chirurg Jeroen Vogelaar bedacht de continue pijnstilkatheder, om op deze manier zo min mogelijk morfine te gebruiken na een operatie. “Meteen na de ingreep plaatsen we een dun slangetje in de wond,” legt de chirurg uit. “Dat slangetje loopt naar de buikwand, waar het wordt aangesloten op een vacuümpompje. Dit pompje is zo afgesteld dat er continu een pijnstillend middel via de wond op het buikvlies komt, precies op de plek waar de zenuwen zich bevinden die voor de meeste pijn zorgen. Patiënten kunnen sneller uit bed, hebben veel minder pijn en kunnen daardoor dagen eerder naar huis. Het is echt een win-winsituatie.” VieCuri is als eerste gestart met deze methode, en verwacht dat het naast darmoperaties in de toekomst ook breder ingezet zal worden.

Zorgverzekeraar VGZ was erg enthousiast over de innovatie, waardoor deze is genomineerd voor de Zinnige Zorg Award. Uit ruim 200 ideeën zijn 14 initiatieven geselecteerd, waarvan VieCuri het enige Limburgse ziekenhuis is met een nominatie. De winnaars van deze award ontvangen een geldprijs die zij besteden aan de zorgvernieuwing.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.