Press "Enter" to skip to content

NUSO, branchevereniging voor speeltuinen: ‘Zien roken, doet roken’

De resultaten van het onderzoek van gezondheidsfondsen voor een rookvrije omgeving zijn dinsdag 18 augustus verschenen. In dit onderzoek staat dat 91 procent van de mensen een rookverbod op speelplekken wil. “Mooie cijfers. Ook wij willen dat kinderen in rookvrije lucht kunnen spelen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan”, zegt Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van NUSO, branchevereniging voor speeltuinen. 

“We zijn trots dat een groot deel van de beheerde buitenspeeltuinen rookvrij is. Spelen is heel belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van een kind en roken hoort daar niet bij. Helaas wordt er in sommige speeltuinen nog gerookt. Beheerde buitenspeeltuinen draaien volledig op vrijwilligers. Een rookverbod betekent dat ook die vrijwilligers niet mogen roken. Sommige speeltuinen zijn bang om hen kwijt te raken. Ook zijn er speeltuinen die het entreegeld van hun bezoekers hard nodig hebben. Zeker in deze tijden van corona waarin de bezoekersaantallen drastisch zijn gedaald. Zij zijn bang om bezoekers te verliezen. Al helemaal als er in de buurt een gemeentelijke speeltuin is waar niet gehandhaafd wordt op roken”, aldus Ensberg-Kleijkers.  

Stap voor stap 
Ensberg-Kleijkers. “Het is heel belangrijk dat een speeltuinbestuur van binnenuit begint. Eerst zorgen dat de vrijwilligers gemotiveerd zijn om het rookvrij beleid te handhaven. Ook kan het soms helpen om een tussenstap te nemen. Dus niet meteen een volledig rookverbod, maar eerst nog een rokershoek maken of afspreken dat er alleen na vijf uur gerookt mag worden als er alleen nog volwassenen zijn, bijvoorbeeld tijdens het klussen of een bingoavond in het clubgebouw.” 

 
Succesverhalen 
Gelukkig zijn er ook veel succesverhalen. “Van de meeste speeltuinen horen we dat er positief gereageerd wordt door hun bezoekers. Zoals ook uit het onderzoek blijkt, vinden de meeste ouders het heel normaal dat er een rookverbod is op een plek waar kinderen spelen. Wij hopen dat uiteindelijk ook de speeltuinen met een rokershoek volledig rookvrij worden. Want zien roken, doet roken”, aldus Ensberg-Kleijkers.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.