Press "Enter" to skip to content

OpenJeHart in Limburg

OpenJeHart, een initiatief dat eenzaamheid tegengaat, bestaat al enkele jaren in onder andere Den Haag en verschillende gemeentes in Flevoland, maar nog niet in Limburg. Daar willen Els Croughs uit Helden en Margreet Schouren uit Maasbree verandering in brengen. Zij zijn voornemens mensen in Limburg letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.

Els Croughs leerde Liane Wolfert, de oprichtster van OpenJeHart, tien jaar geleden op een training kennen. Al vier jaar loopt Els, geïnspireerd door Liane, met het idee rond om ook in Limburg een OpenJeHart-groep te starten. “Door persoonlijke omstandigheden was de tijd nog niet rijp. Maar toen ik vorig jaar een dag meedraaide in Den Haag en in een warm bad terecht kwam, wist ik zeker dat ik het initiatief wilde nemen om OpenJeHart in Limburg op te zetten. Ik heb mijn vriendin Margreet Schouren benaderd en zij was meteen enthousiast”, legt Els uit.

OpenJeHart is gebaseerd op de pijlers bewegen, leren, doen en weekend. Mensen die ervoor openstaan om hun sociale netwerk te vergroten kunnen onder het motto ‘alles mag, niets moet’ gebruikmaken van een breed activiteitenaanbod. “Dit kan tijdens een wekelijkse wandeling, maar we bieden ook creatieve workshops, themabijeenkomsten en andere leuke activiteiten. Bij OpenJeHart word je lid van een club waar men aanhaakt op de wensen uit de groep. De bijeenkomsten worden begeleid door een hiertoe opgeleide (vrijwillige) coach, die oog en oor heeft voor wat de leden zoal bezighoudt. De coach zorgt er bovendien voor dat de gesprekken op gang komen en dat de leden elkaar echt leren kennen. Hierdoor wordt de onderlinge band sterker en ervaren leden dat ze ergens bij horen. Door OpenJeHart ontstaat er een sociaal netwerk waarbij mensen een beroep op elkaar kunnen doen. We willen mensen omhoogtillen en de zwaarte uit hun leven weghalen”, vertelt Margreet.

Het initiatief heeft meerdere doelen: aandacht voor elkaar krijgen, iets voor anderen betekenen en de zelfredzaamheid bevorderen. Els: “OpenJeHart is er voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Wij willen zowel jonge als oudere mensen die kampen met gevoelens van eenzaamheid oprechte aandacht bieden. We bespreken samen hoe je bijvoorbeeld anders naar eenzaamheid kunt kijken en wat je zoal zelf kunt doen om dit op te lossen. Onze speciale aandacht zal daarbij ook uitgaan naar mantelzorgers. In Den Haag liep ik mee tijdens een van de OpenJeHart-wandelingen en ontmoette een 29-jarige vrouw die samen met haar moeder lid was. We raakten in gesprek, maar doordat haar moeder ook bij ons liep durfde de vrouw zich niet open te stellen. Toen haar moeder zich bij de andere deelnemers voegde, gebeurde dat wel en praatte ze heel veel. Ze opende haar hart en luchtte het ook. Zij bedankte me later dat ik naar had geluisterd. Daar werd ik blij van. Simpele stappen hebben een toegevoegde waarde.”

Els en Margreet staan te popelen om te kunnen beginnen in Peel en Maas. “Het moment is niet beter dan nu. Door alle coronamaatregelen voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Wij denken dat ons initiatief perfect past bij de visie van de gemeente en zijn al verkennend met hen in gesprek. Het liefst gaan we zo snel mogelijk van start. De methodiek ligt er al en daar gooien we dan een Limburgs sausje overheen.” Margreet benadrukt dat samenwerking met partners in het sociale domein de sleutel tot het succes zal vormen. “We willen versterken wat al goed gaat en aanvullen wat er nog niet is, maar wel zou moeten zijn.” Het is de bedoeling dat Els het gezicht wordt van Peel en Maas en dat er in Limburg meerdere initiatiefnemers zoals Els het idee overnemen. Els en Margreet dromen zelfs van een toekomstig inloophuis. “Maar dat zijn stappen waar je langzaam naar toe beweegt.”
Meer informatie? Kijk op www.openjehart.nu of mail naar info@margreetschouren.nl

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.