Press "Enter" to skip to content

Ruud Lenssen duikt in de wereld van het skateboarden

‘A Skate Of Mind’, dat wordt de titel van de aankomende documentaire van Horster filmmaker Ruud Lenssen. In deze documentaire volgt hij de 30-jarige Candy Jacobs uit Tegelen, Europa’s beste vrouwelijke skateboarder. In deze documentaire volgt hij haar weg naar de Olympische Spelen in Tokio.

“Skateboarden is dit jaar nieuw als Olympische sport”, vertelt Ruud Lenssen. “Maar het is veel meer dan alleen een sport. Het is een film die heel erg de menselijke kant van Candy gaat belichten en gaat over wat je als topsporter moet doen en laten om de top te bereiken. Ze heeft een super bijzonder verhaal, ze zegt zelf dat skaten voor haar de redding is geweest. Als kind voelde ze zich niet altijd begrepen, maar toen ze van haar moeder op haar dertiende een skateboard kreeg, voelde ze zich pas echt thuis. Het was haar redding en ze was er bijna obsessief mee bezig. Nu heeft ze de top bereikt, maar tegelijkertijd is skateboarden ook best wel zelfdestructief, vind ik persoonlijk. Het maakt bijvoorbeeld je knieën kapot en ze heeft ook steeds meer blessures.” De film begint bij haar knieblessure. “Candy heeft een belangrijke knieoperatie ondergaan, om net op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen. Het begint dus met een dieptepunt, want skaten is voor haar haar hele leven. Doordat ze niet kon skaten kwam ze ook mentaal in een dip terecht. Het verhaal bouwt zich dan langzaam op tot de Olympische Spelen, wat het hoogtepunt van haar carrière zou moeten worden. Ook als ze geen medaille zou winnen, wat ik natuurlijk niet hoop, dan doet dat niks af van het verhaal.”

Het belooft een rijk verhaal te worden volgens Ruud. “Candy heeft de gave om heel mooi te vertellen hoe ze iets beleeft. Skaten is een straatcultuur die nu in een transitie zit naar topsport en het is interessant hoe sporters ermee omgaan. Als vrouw in een soort mannenwereldje is Candy toch wel een activist en ze strijdt ook bijvoorbeeld voor rechten als gelijke betaling.” De inspiratie voor de film vond Ruud tijdens het lezen van het nieuws. “Na mijn vorige documentaire Wei zat ik wel in de knoop. Ik had het gevoel alsof Wei mijn meest persoonlijke film ‘ever’ was en ik heb daar wel wat succes mee gehad, dus ik wist niet hoe ik verder moest. Zou ik ooit nog een documentaire maken zoals Wei? Er is de laatste tijd ook veel gebeurd met corona en mijn moeder die ziek werd. Toevallig op de dag dat mijn mam de diagnose van het ziekenhuis kreeg, las ik een krantenartikel over Candy. Ik ben niet heel zweverig, maar het voelde wel echt alsof het zo moest zijn.” Het filmproces is nu al enkele maanden bezig. “Je zou kunnen zeggen dat we op de helft van de draaiperiode zitten. In het najaar begint het monteren en dan hoop ik hem begin 2022 af te hebben.”

Tekst: Koen van Meijel

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.