Press "Enter" to skip to content

Startschot themajaar Ode aan het Landschap 2021

In het Limburgs Museum in Venlo is donderdag 8 oktober met de opening van de tentoonstelling Machtige Maas, Muze Monster Moeder en Moordenaar het startschot gegeven voor het themajaar Ode aan het Landschap. In 2021 werken zeven partners samen in dit themajaar dat meer kennis, aandacht en waardering wil genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. De eerste tentoonstelling van het themajaar vertelt het verhaal van de machtige Maas, de rivier die het leven van de Limburgers al eeuwenlang vormt.  

Maatschappelijke opgave
Ode aan het Landschap is de eerste in een nieuwe opzetvan de themajaren zoals die al langer worden georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met meerdere, wisselende, partners. Was tot nu toe vooral het doel van de themajaren het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, vanaf volgend jaar ligt de nadruk, naast spreiding van bezoek, op een maatschappelijke opgave – in 2021 meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap.  
 
Limburg
In de tentoonstelling Machtige Maas laat Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht en curator van de tentoonstelling, vier gezichten zien van de rivier: muze, monster, moordenaar en moeder. Een romantisch gezicht, ‘muze’, met prachtige geschilderde landschappen. Het gezicht van de overstromingen, ‘monster’, waarin bezoekers een ondergelopen Limburg binnenwandelen. De Maas als ‘moordenaar’, met aandacht voor vervuiling en ronddrijvend plastic. En ‘Moeder Maas’, omdat de Maas ook beschermt en bewaart. De zuidelijke provincie organiseert twee dagen (27-28 maart) een grote Maas-clean up: met 5.000 vrijwilligers wordt al het zwerfafval in en rond de rivier opgeruimd.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.