Press "Enter" to skip to content

Touringcarbedrijf Ghielen uit Beringe viert 100-jarig bestaan

In 2021 is het exact honderd jaar geleden dat Ruud (Roedje) Ghielen, de grondlegger van het touringcarbedrijf, investeerde in zijn eerste transportmiddel. Wat begon met een vrachtwagen met houten bankjes, is uitgegroeid tot een bedrijf met luxe touringcars. Het Beringse bedrijf Ghielen is een begrip in de regio.

Het begon in 1921 toen Roedje besloot om het boerenwerk te laten voor wat het was en zijn geluk te gaan beproeven in de vervoerssector. De eerste vrachtauto, een Duitse legerwagen werd aangekocht. Hiermee werden goederen en personen op houten banken vervoerd. In 1926 werd de eerste echte ‘grote’ autobus aangeschaft die vijftien zitplaatsen had. Vele jaren lang verzorgde Roedje Ghielen diensten naar Philips in Eindhoven. Zodra er enig geld verdiend was, werd dit geïnvesteerd in nieuwe vervoermiddelen. In de jaren 30 kwam Ghielen in een moeilijke periode, mede doordat de benzine schaars was en in de oorlogsjaren werd er zelfs beslag genomen op de bussen en auto’s.

Na de oorlog verzorgde Ghielen het vervoer van de vele Noord-Limburgse mijnarbeiders naar de Zuid-Limburgse mijnen. In stijgende lijn ging het weer beter met het bedrijf. Vanaf de eind jaren 40, begin jaren 50 begon Ghielen ook met een eigen een reizen- en dagtochtenprogramma. Daarnaast gingen de mensen steeds vaker in verenigings- en schoolverband een dagje op reis zoals naar het strand, Schiphol, de bollenvelden, de Ardennen, de Eifel en Parijs. In de jaren 50 en 60 werd het programma uitgebreid met meerdaagse vakantiereizen in Duitsland, Italië, Spanje en met name Oostenrijk. Ruud Ghielen droeg de onderneming in de jaren 60 over aan zijn kinderen Gerrit, Wim, Leo (Lei) en Hein. Samen bouwde de ondernemersfamilie verder en specialiseerde zich in het vervoer van personen, dat is uitgegroeid tot het touringcarbedrijf zoals we het nu kennen.

Roedje overleed in 1987 op 92-jarige leeftijd en in 1994 overleed zoon Lei plotseling. De trots van de twee generaties mocht niet verloren gaan. Om die reden is zoon Léon op jonge leeftijd in het bedrijf gestapt en met de steun van familie en van de zittende werknemers is het gelukt om de bedrijfsvoering voort te zetten.

Anno 2021 is Ghielen een begrip in de regio en kan het bedrijf een 100-jarig jubileum vieren. “Graag zouden we dit van de daken willen schreeuwen en op gepaste wijze willen vieren”, zegt de directie van Ghielen. “Noodgedwongen door de huidige crisis zijn de feestelijkheden echter uitgesteld naar later in het jaar, als de situatie weer enigszins is genormaliseerd.”

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.