Press "Enter" to skip to content

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Ruim 5.000 jongeren die in 2006 geboren zijn hebben een uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte in week 20, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 mei. 

Ondanks de coronacrisis is het belangrijk dat jongeren deze vaccinatie nu krijgen. De vaccinatie wordt zo georganiseerd dat de maatregelen tegen corona nageleefd worden. Eerder heeft team jeugdgezondheidszorg deze nieuwe werkwijze van vaccineren met 180 jongeren succesvol getest. De vaccinatie-locaties werden ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. De jongeren en ouders werden gevraagd precies op tijd te komen zodat een goede spreiding mogelijk was.  

De meningokokkenbacterie komt voor in Nederland. Vanwege de toename van meningokokkenziekte serogroep W krijgen jongeren sinds 2019 de MenACWY vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie beschermt mensen tegen meningokokkenziekte die veroorzaakt wordt door meningokokkenbacterie A, C, W en Y. Meningokokkenbacterie W kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk jongeren gevaccineerd worden ondanks de corona uitbraak. Als jongeren gevaccineerd worden, worden ook andere groepen in de bevolking beschermd. Uitstellen van de vaccinaties is gevaarlijk omdat meningokokkenziekte veroorzaakt door type W dan weer meer voor kan komen in Nederland. 

Noodzakelijke zorg 
Het vaccineren tegen meningokokkenziekte valt onder noodzakelijke zorg. De vaccinatie voorkomt dat jongeren ernstig ziek kunnen worden van meningokokkenziekte veroorzaakt door type A, C, W of Y. De vaccinatie wordt niet in groepsvorm gegeven zoals normaal gebruikelijk is. De jeugdgezondheidszorg (JGZ Jeugdgezondheidszorg ) heeft jongeren één voor één uitgenodigd op de vaccinatielocatie

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.