Press "Enter" to skip to content

Venlo.fit Challenge: inwoners verbeteren leefstijl

Honderd mensen begonnen woensdag 23 september met een zelfgekozen uitdaging aan de Venlo.fit Challenge om gedurende honderd dagen hun leefstijl te verbeteren. De campagne eindigt op oudjaarsdag.

Met de Venlo.fit Challenge wil de gemeente Venlo samen met leefstijlprofessionals, inwoners aan een duurzaam, gezonder leven helpen. De meeste deelnemers daagden zichzelf uit. Er waren ook mensen die anderen wilden inspireren. Charles Gaal is één van hen. De docent lichamelijke opvoeding bij het Valuascollege had zich ten doel gesteld om de 10 kilometer in 46 minuten te kunnen lopen. Hij is die tijd inmiddels tot op twee minuten genaderd. “Ik trek de challenge door naar volgend jaar, ik ben nog volop in training om mijn doel te halen”, zegt Gaal. Hij wilde ook een voorbeeld voor zijn leerlingen zijn. “Ik wil hen met mijn challenge inspireren om gezonder te leven. Een gezonde leefstijl is namelijk meer dan alleen bewegen. Als ik ze met zak chips zag binnenkomen, vroeg ik ze of ze wisten hoeveel energie ze tot zich namen en hoeveel ze zouden moeten bewegen om al die energie te verbranden. Ze hadden hier meestal geen idee van.”

Kirsten haalde haar doel al begin december: 3 kilo afvallen en 5 centimeter in omvang kwijt raken. “Ik ben zelfs iets meer dan vijf centimeter kwijt”, zegt ze. Kirsten was blij dat ze tijdens de honderd dagen leefstijlcoach Marieke in de arm had genomen en ‘hulp’ kreeg van HelloFresh. “Dankzij HelloFresh had ik plezier in koken en at ik gezonder. Marieke informeerde en stimuleerde mij om gezonder te leven. Ik denk dat het zonder deze hulp veel moeilijker was geweest om mijn doel te behalen.”

Jac Verhaag uit Velden greep de challenge aan om weer fit te worden na zijn operatie. Door een bloeding hoog in de nek liep hij in 2015 een incomplete dwarslaesie op. Door positief te blijven en hard te werken aan zijn revalidatie, leerde hij om een stukje te lopen en werd hij weer een sporter. Als handbiker verlegt hij nu zijn grenzen. Op 25 september, twee dagen na de start van de Venlo.fit Challenge, kreeg Jac Verhaag een geplande nekoperatie. Hij had zich ingeschreven voor de challenge met één doel: in honderd dagen net zo fit worden als voor de operatie. “Dat gaat me lukken”, meldt hij monter. “Met het lopen, handbiken, fitnessen en het dagelijks functioneren zit ik op hetzelfde niveau als voor de ingreep. Ik ben ook weer voor het eerst gaan zwemmen sinds maart dit jaar. Ik merk dat het mij extra stimuleert als ik een doel heb

Dat geldt ook voor Lennie Wagemans, projectleider bij de VVV Foundation. Zij nam zich voor om iedere dag gemiddeld 10.000 stappen te maken. “Ik hou van uitdagingen, ik heb die nodig om een doel te behalen. Er zijn avonden geweest dat ik nog een uurtje door de regen ging lopen, omdat ik het aantal stappen nog niet had gehaald.” Wagemans merkte dat de challenge ook een sociaal karakter had. “Vrienden en familieleden wisten dat ik bijna iedere dag ging wandelen. Ze vroegen regelmatig of ze mee mochten lopen. Dus ik heb vele leuke en goede gesprekken gevoerd tijdens mijn challenge.” Ze was niet de enige bij VVV-Venlo en de VVV Foundation die deelnam. “We hebben met een heel team meegedaan. Iedere collega had een eigen uitdaging, variërend van meer fruit eten tot tien kilometer hardlopen binnen een bepaalde tijd.”

Venlo.fit is de naam van de campagne waarmee het team sportontwikkeling van de gemeente Venlo de inwoners van Venlo wil informeren over en enthousiasmeren voor een gezonde(re) leefstijl en een fitter en vitaler leven. Aan de campagne is ook een ambitie gekoppeld: Venlo wil in 2025 de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.