Press "Enter" to skip to content

Venlo werkt met expositie LHBTIinSPORT aan inclusieve sportwereld

In de gemeente Venlo ging op zondag 11 oktober, de internationale Coming-Outday, een bijzonder project van start: LHBTIinSPORT. Met deze online expositie streeft Venlo.fit naar een inclusieve samenleving en een sociaal veilige sportomgeving waar iedereen kan meedoen en zichzelf mag zijn. 

De expositie wordt zondag 8 november geopend en zal tot en met zondag 15 november te zien zijn tijdens de Week van Respect. Venlo.fit roept lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen uit de gemeente Venlo op om zich als verhalenverteller te verbinden aan het project. 
 
Nederland staat ieder jaar in oktober en november met twee bewustwordingsevenementen stil bij de onderwerpen acceptatie (Coming-Outdag) en respect (Week van Respect). Twee onderwerpen met een grote maatschappelijke waarde en impact, ook in relatie tot sport en bewegen. “Acceptatie en respect zijn belangrijke voorwaarden om tot een inclusieve sportomgeving te kunnen komen”, zegt Marc Orval, sportconsulent bij het team Sportontwikkeling van de gemeente Venlo en projectleider van LHBTIinSPORT. “Met de expositie maken we werk van een sportklimaat in Venlo waar iedereen mag meedoen en zichzelf mag zijn.” 
 
In de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen is volgens Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, ook in de sport nog steeds een wereld te winnen. In de videoboodschap, waarin ze het project LHBTIinSport aankondigt, noemt ze voorbeelden van jongeren die worden ‘weggepest’, omdat ze bijvoorbeeld homo zijn of omdat ze twee moeders hebben in plaats van een vader en moeder. Waarbij ze de kanttekening maakt dat lesbiennes veel gemakkelijker worden geaccepteerd dan homo’s in dezelfde tak van sport.  
 
Karin Blankenstein is de zus van voormalig toparbiter John Blankenstein. Als openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechter liet John Blankenstein op het gebied van de emancipatie van homoseksuelen van zich horen. Na zijn dood richtte zijn zus Karin de John Blankenstein Foundation op. De Foundation zet zich in voor het bespreekbaar maken en de acceptatie van LHBTI’ers in de sport. Karin Blankenstein juicht het initiatief van Venlo.fit toe. “Hoe mooi zou het zijn als deze expositie een vervolg krijgt in heel Nederland en de rest van Europa.”  
 
Marc Orval vraagt lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen om hun verhalen te delen en deel te nemen aan de expositie. “We zijn met name op zoek naar hun ervaringen op het snijvlak van sport en hun seksuele geaardheid. Hoe zijn zij in een sportteam ‘uit de kast’ gekomen en heeft dat impact gehad? Worden ze geaccepteerd in hun sportomgeving? Hoe veilig voelen ze zich? Welke rol kunnen sportclubs daarin hebben?” Mensen die het onderwerp bespreekbaar willen maken en willen deelnemen aan de online expositie, kunnen een mail sturen naar m.orval@venlo.nl 
 
Venlo.fit is de naam van de campagne waarmee het team Sportontwikkeling van de gemeente Venlo de inwoners van Venlo wil informeren over en enthousiasmeren voor een gezonde(re) leefstijl en een fitter en vitaler leven. Aan de campagne is ook een ambitie gekoppeld: Venlo wil in 2025 de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn.

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.