Press "Enter" to skip to content

Week tegen Eenzaamheid: Activiteiten in gemeente Venlo

In de gemeente Venlo wordt van donderdag 1 tot en met donderdag 8 oktober aandacht gevraagd voor eenzaamheid. In die periode worden ook meerdere activiteiten georganiseerd.  

Het samenwerkingsverband Een tegen Eenzaamheid Venlo bestaat uit ongeveer twintig organisaties die samen de strijd tegen eenzaamheid aanbinden. In de week tegen eenzaamheid organiseert Een tegen Eenzaamheid Venlo een aantal activiteiten om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van eenzaamheid.

Venlo Poeziet wil poëzie onder  aandacht brengen in de Gemeente Venlo. De werkgroep heeft al op  verschillende plaatsen in de stad zijn sporen achter gelaten. Op donderdag 1 oktober, wordt als start van de Week van de Eenzaamheid, een spreuk ten doop gehouden op de overkapping van het busstation in Venlo.  Deze dichtregel van Jules Deelder zal mensen er blijvend op attenderen dat mensen niet zonder elkaar kunnen.  

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober zullen in zeven kerken in Venlo de voorbeden en de preek in het teken staan van het thema eenzaamheid. 

Op woensdag 7 oktober wordt om 15.00 uur in de Nieuwe Scene de film Deux vertoont. Een film waarin onder andere naar voren komt dat mensen die heel eenzaam niet kunnen zijn wie ze zijn en de belangrijke dingen in het leven niet kunnen delen. Na de film is er een discussie met de zaal. Het aantal beschikbare plaatsen is in verband met corona beperkt, dus reserveren bij de Nieuwe Scene is wenselijk. 

Eenzaamheid is niet alleen iets van deskundigen, professionals of anderen, het is iets van iedereen. Daarom staan in de week tegen eenzaamheid op diverse plekken in Venlo ideeën-bussen. Op de kaarten die er bij liggen kunnen mensen hun ideeën over de bestrijding van eenzaamheid aangeven. Daarmee kan Een tegen Eenzaamheid Venlo weer verder aan de slag. 

Eenzaamheid is een probleem waar iedereen mee geconfronteerd wordt. Volgens het RIVM voelt 46 procent van de Nederlanders zich wel eens meer of minder ernstig eenzaam. In Venlo is dat 49 procent. De coronamaatregelen maakt dit er waarschijnlijk niet beter op. Veel mensen zijn terughoudender in hun contacten en durven niet zo goed meer de deur uit te gaan. 

Eenzaamheid is helemaal niet fijn, soms zelfs schrijnend. Langdurige eenzaamheid kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen en psychische problemen.  

Het is niet mogelijk eenzaamheid helemaal uit het leven te bannen, maar het is wel mogelijk om de momenten van eenzaamheid te overwinnen en dat mensen zich meer verbonden voelen met anderen.  

Blerickse Krant is een gratis uitgave van Kempen Media b.v. en verschijnt tweewekelijks in de even weken.